perjantai 4. joulukuuta 2015

Mokka-suklaamousse (maidoton ja munaton)


Tiesitkö, että suklaamoussen voi tehdä myös ilman kermaa tai munia? Itse näin tuon vinkin Koko Britannia Leipoo-ohjelmassa jo viime vuoden puolella, kun eräs kilpailijoista teki suklaamoussea käyttäen suklaan lisäksi vain vettä. Ohjelmasta asti tuo mousse on pyörinyt mielessäni ja nyt päätin testata sitä. Ja kyllähän tuo toimi. Suklaasta ja vedestä sai vatkaamalla suussasulavan pehmoisen moussen.

Muokkasin ohjetta vain sen verran, että laitoin mukaan myös espressopikakahvijauhetta. Näin lopputuloksena oli mokka-suklaamousse. Aineita pehmoiseen mokkaiseen suklaamousseen tarvitaan vain kolme. Kokeilin tehdä jälkkäriä ensin expressojauhetta, mutta mielestäni moussessa maistui tuolloin vesi läpi. Espresso antoi mukavasti potkua ja tuo mokkainen versio olikin tosi hyvää.


Tuo kuva on itse asiassa otettu ensimmäisestä kokeilusta eli ei-niin-silkkisestä moussesta. Toinen yritys eli onnistunut lopputulos oli tuota vieläkin pehmoisempi. Tuosta paremmasta annoksesta ei vaan tullut otettua kuvaa (jälkkäri katosi jotenkin kummallisesti ennen kuin pääsin kameran kanssa lähelle..).

Mousse on siis tosi helppotekoinen, vaikka vatkaaminen meinasin tuottaa lisää harmaita hiuksia. Ensimmäisellä kerralla vatkasin seosta liian kauan ja se meni kovaksi, ryynimäiseksi. Onneksi tätä jälkiruokaa ei niin vaan pilata, vaan tuonkin virheen pystyy helposti korjaamaan. Eli sulatin kokkareisen suklaamössön uudestaan ja vatkasin seuraavaksi hieman vähemmän aikaa, vain sen verran, että suurimmat kuplat katosivat ja mousse alkoi juuri ja juuri paksuuntua. Nyt osui nappiin ja moussesta tuli silkkisen sileä ja pehmoista. Mmmm!

Jaoin annoksen kahteen jälkiruokakippoon. Mousse oli sen verran ytyä ja voimakkaan suklaista, että tuosta yhdestä kiposta olisi saanut helposti kaksikin annosta. Moussen kanssa tarjottavaksi sopisi hyvin nokare kermavaahtoa. Se taittaisi hieman suklaan voimakasta makua. Jos annoksen halutaan olevan kokonaan maidoton, voi kermavaahdon sijasta tarjota vaahdoksi vatkattua maidotonta vispivalmistetta.

Mokka-suklaamousse ilman kermaa

n. 4 annosta

Aineet:
200 g tummaa (väh. 50%) suklaata
1.75 dl vettä
2 tl espressopikakahvijauhetta

Ohje:
Mittaa vesi ja pikakahvijauhe kattilaan. Sekoita kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon myös pilkottu suklaa. Lämmitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes suklaa sulaa.

Laita kattila jääkylmää vettä sisältävään, kattilaa isompaan kulhoon. Vatkaa käsivispilällä, kunnes seos alkaa hieman pakseta. Seos on tarpeeksi paksua, kun isot kuplat alkavat pienetä. Älä päästä kylmää vettä kattilan sisälle vatkaamisen aikana, sillä tällöin suklaaseos ryyniytyy helposti.

Kaada paksummaksi vatkattu, vielä juokseva seos välittömästi annoskokoisiin pieniin kulhoihin. Anna seistä huoneenlämmössä n. 1 tunti, niin mousse on valmista. Tarjoile vaikkapa kermavaahdon tai vatkatun kasvirasvavalmisteen kanssa.

Vinkki:
* Älä vatkaa suklaa-vesi-seosta liian kauaa, sillä seos kovettuu vielä vatkaamisen jälkeenkin. Liian kauan sekoitettu suklaamousse "kuivuu" ja siitä tulee rakeinen. Hyvä puoli tässä on se, että pilalle menneen (eli liikaa sekoitetun ja rakeisen) suklaamoussen voi pelastaa sulattamalla suklaa uudestaan. Jos siis mousse menee kaikesta huolimatta ryynimäiseksi, voit sulattaa sen uudestaan ja aloittaa alusta. Lopeta seuraavalla kerralla vatkaaminen edellistä hieman aikaisemmin. 


* Jos moussesta tulee liian tönkköä, sulata se uudestaan ja lisää hieman vettä lisää.

* Jos mousse sen sijaan on liian löysää ja vetistä jähmettymisen jälkeenkin, sulata se uudestaan ja sulata joukkoon samalla hieman lisää suklaata. Vatkaa tämän jälkeen suklaa-vesi-seos uudestaan paksuksi.

* Mousse on parhaimmillaan samana päivänä nautittuna. Säilytä moussea huoneenlämmössä, niin sen maku ja rakenne pysyvät kohdillaan.

* Munattomuuden lisäksi herkku on kokonaan myös maidoton, mikäli käyttää maidotonta suklaata.

* Otin muutamia vaihekuvia, mutta jostain kumman syystä en löytänyt niitä koneeltani enkä muistikortilta. Onneksi tarkemmat vinkit ja kuvalliset ohjeet löytyy myös food52-sivuilta, joten siellä voi käydä katsomassa, minkälaista moussen pitäisi olla missäkin vaiheessa.

6 kommenttia:

  1. Näyttää erittäin hyvältä ja miten helppo ohje, menee ehdottomasti kokeiluun! En olisi uskonut että vain vedestä ja suklaasta voisi saada jotakin noin herkullisen näköistä (ja makuista!) :) Oikein mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lemmi :) No enpä olisi minäkään aluksi uskonut, että noista kahdesta aineesta pystyy tekemään täyteläistä ja pehmoista moussea, mutta hyvin näimmä onnistui (sillä toisella yrittämällä) ;)

      Poista
  2. Oho, tätä täytyy kyllä kokeilla. Kuinka kauan vatkaaminen käsivispilällä noin suunnilleen vie?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En katsonut kellosta aikaa, mutta arvioisin, että parisen minuuttia. Vatkaamisaika riippuu varmaan siitäkin, kuinka kuumaksi vesi-suklaaseos pääsee. Tuo kahvijauhe toi musta näihin tosi kivan maun. Ilman oli maultaan aavistuksen "vetistä".. Kokeilehan ihmeessä Raisa P!

      Poista
  3. Missä vaiheessa tuo pikakahvijauhe lisättiin? :) Näyttää kyllä hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih, se on jäänyt ohjeesta kokonaan pois. Jauhe lisätään heti veteen sulatusvaiheessa. Lisäänkin sen samantein ohjeeseen. Kiitos Jatta :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...