sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Täytetyt Oreo-tyyppiset suklaakeksit


Kirjoitettuani otsikon tajusin olevani väärä henkilö puhumaan Oreo-kekseistä,  sillä enhän ole koskaan syönyt sellaisia. Tiedän vain niiden olevan suklaisia, Domino-tyyppisiä täytekeksejä. Sellaisia nämäkin olivat, joten Oreo-nimi tuli otsikkoon vähän kuin vahingossa ja päätin pitää nimen tuollaisena.

No mutta olivatpa nämä Oreon makuisia tai eivät, niin hyviä nämä ainakin omasta mielestäni olivat. Keksiosa on voimakkaan suklainen ja täyte suht makea. Aitoon täytteeseen käytetään tietääkseni voin lisäksi criscoa (jonkinlaista kasvisrasvaa), mutta koska minulla ei sellaista ollut, käytin vain silkkaa voita.

Keksi on tuoreena rapea, sanoisinko jopa kova, mutta pehmee ajan mittaan pysyen edelleen rapeana. Tein samantein sekä munaa sisältävän että munattoman keksitaikinan. Itse pidin ehkä hieman enemmän munattomasta, rapeasta keksistä. Tosin tuo taikina sisälsi vähemmän sokeria ja oli hiukan karvaan suklainen.


Alla omat versioni "munallisista" ja munattomista Oreo-tyyppisistä kekseistä. 


Täytetyt Oreo-tyyppiset keksit I


Koosta riippuen n. 30 täytettyä keksiä (eli n. 60 puolikasta)

Aineet:
125 g voita
2 dl sokeria
1 muna
1.5 dl tummaa kaakaojauhetta 
0.5 tl suolaa
0.5 tl soodaa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria

Ohje: 
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon muna voimakkaasti hetken aikaa vatkaten. Hurauta joukkoon myös kaakaojauhe ja vatkaa voimakkaasti, kunnes se sekoittuu. Sekoita toisessa kulhossa loput kuivat aineet ja lisää siivilän läpi taikinaseokseen. Vatkaa kunnes seos on tasaista. Painele taikina ohueksi levyksi ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi.

Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen, kun taikina on ollut kylmässä n. 1.5 tuntia. Jaa taikina kahteen osaan. Ota ensimmäinen puolikas taikinasta ja kauli se ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla n. 5 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinalevystä pyöreällä muotilla keksejä. Paista keksejä 180 asteessa n. 8-10 minuuttia uunin keskitasossa. Valmiit keksit tuntuvat reunoilta kiinteiltä, mutta ovat keskeltä vielä hieman pehmeitä. Ne kovettuvat vielä jäähtyessään. Anna keksien jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.


Täytetyt Oreo-tyyppiset keksit II, munaton


Tosi mureita. Koosta riippuen noin 30 täytettyä keksiä (eli n. 60 puolikasta)

Aineet:
125 g voita
reilu 1 dl (100 g) sokeria
1 dl tummaa kaakaojauhetta 
0.5 tl suolaa
0.5 tl soodaa
2.5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria

Ohje: 
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kaakaojauhe voimakkaasti vatkaten. Sekoita toisessa kulhossa loput kuivat aineet ja lisää siivilän läpi taikinaseokseen. Vatkaa kunnes seos on tasaista. Painele taikina ohueksi levyksi ja laita jääkaappiin jähmettymään n. tunniksi.

Laita uuni lämpeämään 170 asteeseen, kun taikina on ollut kylmässä n. puolisen tuntia. Jaa taikina kahteen osaan. Ota ensimmäinen puolikas taikinasta ja kauli se ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla n. 5 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinalevystä pyöreällä muotilla keksejä. Paista keksejä 170 asteessa n. 8-10 minuuttia uunin keskitasossa. Valmiit keksit tuntuvat reunoilta kiinteiltä, mutta ovat keskeltä vielä hieman pehmeitä. Ne kovettuvat vielä jäähtyessään. Anna keksien jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.


Täyte (n. 30 keksiin):
100 g voita
reilu 4 dl tomusokeria
1/5 tl suolaa
1/2 tl vaniljajauhetta
1.5 rkl maitoa
(n. 1-2 tl pikaespressojauhetta mokkatäytteeseen)

Ohje:
Täytettä varten vatkaa voita sähkövatkaimella pari minuuttia. Lisää suola sekä tomusokeri pienissä erissä ja jatka vatkaamista n. parin minuutin ajan, kunnes voi-sokeriseos on vaahtoutunut. Lisää vaniljajauhe ja maitoa sen verran, että saat täytteestä paremmin levittyvän (mutta ei liian löysää). Levitä täytettä puoleen määrään keksin puolikkaita. Paina täyttämättömät keksin puolikkaat päälle. Säilytä jääkaapissa.


Vinkki:
* Täyttämättömistä paistetuista kekseistä saisi tosi hyvän keksipohjan vaikka juustokakulle!

Te, ketkä olette maistaneet aitoa Oreo-keksiä, niin mikäli innostutte kokeilemaan näitä, kuulisin mielelläni kuinka kaukana nämä ovat aidoista versioista :)

2 kommenttia:

  1. Mitäsmitäs... :D Munattoman ohjeessa alussa sanotaan että pitää laittaa uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Mitä järkeä jos taikina pitää olla jääkaapissa 2 tuntia? Muutenkin reseptin lopussa sanotaan että pitää olla 170 astetta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja hyvästä huomiosta :) Nyt oli ohjeet ja asteet menneet ihan sekaisin. Korjailin suoraan ohjeeseen oikeammat asteet :) Tuon paistoajan kanssa kannattaa olla muuten olla tarkkana, sillä minuutit riippuu tosi paljon uunista. Huomasin jälleen nyt viikonloppuna, että oma uunini toimii miten sattuu.. Joten senkin takia kannattaa tarkkailla kypsymistä minuuttien lisäksi myös sormin tunnustelemalla :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...